Primul transplant de ochi din lume a fost realizat cu succes

Primul transplant de ochi din lume a fost realizat cu succes

Într-o premieră medicală de excepție, o echipă de chirurgi din New York a realizat primul transplant de ochi uman, deschizând noi orizonturi în domeniul medicinei și oferind speranță unui veteran militar în vârstă de 46 de ani. Cu toate că rezultatul final privind recâștigarea vederii rămâne incert, procedura reprezintă un pas mare înainte.

Transplant de ochi uman

Pacientul, un supraviețuitor al unei electrocutări de înaltă tensiune, a fost victima unui accident de muncă ce i-a distrus parțial fața. Șocul electric devastator l-a lăsat fără aproape jumătate din față, afectându-i ochiul stâng, nasul, buzele, obrazul stâng și bărbia. Operația, desfășurată la spitalul NYU Langone, a durat aproximativ 21 de ore și a implicat o echipă impresionantă de peste 140 de profesioniști din domeniul sănătății.

Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de față de la spital, care a mai efectuat patru astfel de proceduri, a subliniat miraculoasa supraviețuire a pacientului, de la stadiul critic până la o recuperare remarcabilă. În urma accidentului, bărbatul a suferit leziuni extinse și era privit inițial ca un caz fără speranță.

O reușită remarcabilă în domeniul medicinei

Transplantul complex a implicat nu doar o parte din fața pacientului, ci și un ochi întreg. Un aspect esențial a fost conservarea nervului optic pentru posibilele viitoare proceduri de transplant de ochi. Cu un optimism prudent, medicul Eduardo Rodriguez a prezentat opțiunea de a efectua nu doar un transplant parțial de față, ci și un transplant total de ochi. Cu toate acestea, a avertizat asupra incertitudinii în ceea ce privește recâștigarea vederii, deoarece comunicarea eficientă între ochiul transplantat și creier reprezintă un factor crucial.

Pacientul a fost inclus pe lista de așteptare pentru transplant în februarie 2023, iar oportunitatea de a efectua această procedură inovatoare a apărut în luna mai. În timpul operației complexe, echipa a reușit să conecteze fața și ochiul donatorului la pacient. Pentru transplantul de ochi, au fost utilizate celule stem adulte pentru îmbunătățirea regenerării nervilor.

”Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.

În ciuda caracterului unic și riscant al procedurii, pacientul prezintă semne promițătoare. Fluxul sanguin direct către retina ochiului transplantat, observat de echipa medicală, reprezintă un indiciu că operația a fost un succes parțial. Cu toate acestea, întrebarea crucială despre capacitatea pacientului de a-și recăpăta vederea rămâne fără răspuns.

Progresul remarcabil al acestei intervenții chirurgicale nu numai că reprezintă un pas important pentru domeniul transplantului de față, dar deschide și noi posibilități în tratarea ochiului a suferit diferite traumatisme. Într-un peisaj medical în continuă evoluție, succesul acestei operații îndrăznețe ar putea oferi lumină pacienților care au suferit astfel de tragedii, aducând o perspectivă îmbucurătoare pentru viitorul medicinii de transplant.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook
Please follow and like us:
error20
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.