Guvernul a luat o decizie majoră, joi, aprobând proiectul de lege care vizează reformarea sistemului public de pensii din România. Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, proiectul urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, iar măsurile propuse aduc schimbări substanțiale în calculul și acordarea pensiilor pentru peste 4,7 milioane de beneficiari.

Noua lege a pensiilor

Una dintre modificările esențiale este recalcularea pensiilor conform unei noi formule, în scopul eliminării inechităților dintre beneficiarii care au ieșit la pensie în ani diferiți. De asemenea, se prevede o majorare cu 13,8% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2024, ridicându-l de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Un alt aspect semnificativ al proiectului de lege se referă la modificările în privința dreptului la pensie. Astfel, se stabilește că dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, cu excluderea perioadelor necontributive asimilate, precum studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică.

Proiectul vizează, de asemenea, egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați până în 2035, stabilindu-se vârsta de 65 de ani pentru ambele categorii de pensionari. Această măsură are ca scop eliminarea diferențelor existente între femei și bărbați în ceea ce privește vârsta de pensionare.

În ceea ce privește femeile, proiectul prevede ca perioada de concediu pentru creșterea copilului să fie considerată ca o perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare să fie redusă cu șase luni pentru fiecare copil, până la cel mult trei ani și șase luni.

Un alt element important al proiectului este introducerea acordării de puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, cu un sistem gradual: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Ce trebuie să știe pensionarii?

Guvernul a subliniat că această nouă lege are ca scop corectarea inechităților dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, între bărbați și femei, precum și între cei care beneficiază de indemnizația minimă socială.

„De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, precizează Guvernul.

Cu acest proiect de lege, Executivul aduce reforme semnificative în sistemul de pensii, urmărind să asigure o mai mare echitate și să alinieze legislația la nevoile și realitățile sociale actuale. Așteptăm cu interes dezbaterea și evoluția acestui proiect în cadrul Parlamentului.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.