Care este cea mai vorbită limbă din lume?

0

Cea mai vorbită limbă din lume este limba chineză mandarină, cu aproximativ 1,1 miliarde de vorbitori nativi. Pe locul doi se află limba spaniolă, cu aproximativ 460 de milioane de vorbitori nativi, iar pe locul trei este limba engleză, cu aproximativ 380 de milioane de vorbitori nativi. Alte limbi cu un număr mare de vorbitori nativi includ hindi, arabă, bengali, portugheză, rusă și japoneză.

Curiozități despre limba mandarină?

 1. Este cea mai vorbită limbă din lume, cu aproximativ 1,1 miliarde de vorbitori nativi.
 2. Este o limbă tonală, ceea ce înseamnă că sensul cuvintelor se schimbă în funcție de tonul în care sunt rostite. Mandarinul are patru tonuri și un ton neutră.
 3. Mandarinul folosește un sistem de scriere ideografic, în care caracterele reprezintă cuvinte și idei, iar fiecare caracter are o formă distinctă.
 4. Există două forme de mandarină: chineză simplificată și chineză tradițională. Chineza simplificată a fost introdusă în anii 1950 pentru a simplifica scrierea caracterelor și a fi mai ușor de învățat.
 5. Mandarina este limba oficială a Chinei, Taiwanului și Singapore-ului.
 6. Este vorbită în multe țări din Asia de Est și de Sud-Est, precum Malaezia, Indonezia, Vietnam și Filipine.
 7. Mandarina este considerată o limbă importantă în afaceri, comerț, știință și tehnologie, ceea ce face să fie populară pentru învățarea sa ca limbă străină.
 8. Mandarinul este o limbă veche, având o istorie de peste 3.000 de ani, și a fost folosită în timpul dinastiilor chinezești antice.
 9. Cu toate că există un număr mare de dialecte în China, mandarina este folosită ca limbă comună în toată țara, pentru a ușura comunicarea între diferitele regiuni.
 10. Există o mare varietate de proverbe și expresii în limba mandarină, care au o înțeles puternic cultural și sunt utilizate în viața de zi cu zi

Curiozități despre China?

 • Este a doua cea mai populată țară din lume după India, cu peste 1,4 miliarde de locuitori.
 • Este a treia cea mai mare țară din lume, după suprafață, după Rusia și Canada.
 • Este o țară extrem de diversă din punct de vedere cultural, cu peste 56 de grupuri etnice recunoscute oficial.
 • China este considerată una dintre cele mai vechi civilizații din lume, cu o istorie de peste 5000 de ani.
 • Chinezii sunt cunoscuți pentru contribuțiile lor în domeniul științei și tehnologiei, precum inventarea hârtiei, busolei, pulberii de pușcă și a imprimării.
 • China este cel mai mare producător și exportator de bunuri din lume.
 • Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai faimoase construcții din lume, o fortificație masivă care se întinde pe o distanță de peste 21.000 de kilometri.
 • Capitala Chinei este Beijing, care are o istorie de peste 3000 de ani și este faimoasă pentru Palatul Imperial și Templul Cerului.
 • Printre cele mai cunoscute elemente ale culturii chineze se numără arta kung fu, opera chineză, dansurile de leu și dragon, caligrafia și arta ceramicii.
 • În 2022, China a organizat Jocurile Olimpice de iarnă, care au avut loc în Beijing, devenind prima țară din Asia care a găzduit atât Jocurile Olimpice de vară, cât și cele de iarnă

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

Lasă o replică

Email-ul tău nu va fi făcut public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!

Politica de confidențialitate și cookie-uri