Qaasuitsup este cel mai mare oraș din lume din punct de vedere al suprafeței, aflat în Groenlanda. Acesta are o suprafață de aproximativ 660.000 kilometri pătrați, acoperind aproape jumătate din suprafața totală a Groenlandei.

Qaasuitsup este situat în partea de nord-vest a Groenlandei și cuprinde mai multe comunități, cum ar fi Qaanaaq, Ilulissat, Uummannaq și Aasiaat. Cu toate acestea, densitatea populației este scăzută, având în jur de 17.000 de locuitori, ceea ce face ca densitatea medie să fie de aproximativ 0,03 persoane pe kilometru pătrat.

Următorul pe listă este Hulunbuir, o municipalitate autonomă din regiunea autonomă chineză Mongolia Interioară. Hulunbuir are o suprafață totală de aproximativ 263,953 kilometri pătrați. Deși Hulunbuir nu are o densitate a populației foarte mare, fiind locuită de aproximativ 2,7 milioane de oameni, aceasta este considerată cea mai mare municipalitate urbană din lume ca suprafață.

Este important de menționat că în general, suprafețele metropolitane ale orașelor sunt măsurate în termenii ariei urbane construite, ceea ce înseamnă că Hulunbuir nu este considerată de toate sursele drept un oraș în sensul tradițional al cuvântului, dar rămâne totuși o zonă urbanizată vastă și importantă.

Qaasuitsup scaled
Qaasuitsup

Curiozități despre Qaasuitsup

  1. Numele „Qaasuitsup” înseamnă „cei mai de nord” în limba groenlandeză.
  2. Qaasuitsup este cel mai nordic municipiu din Groenlanda și, prin urmare, din lume.
  3. Municipiul este foarte bogat în resurse naturale, cum ar fi mineralele rare și petrolul, iar acestea sunt importante pentru economia Groenlandei.
  4. Comunitatea Qaanaaq din Qaasuitsup este considerată cea mai nordică comunitate permanentă din lume.
  5. Ilulissat, un oraș din Qaasuitsup, este faimos pentru ghețarul său, care este cel mai mare din emisfera vestică și a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.
  6. Comunitatea Uummannaq este renumită pentru tradiția sa de a construi bărci de vânătoare de balene din lemn.
  7. Pe teritoriul municipalității, zonele de coastă sunt locul de reproducere pentru mii de păsări migratoare, precum și pentru mamifere marine, cum ar fi foci și balene.
  8. În timpul sezonului de vară, există 24 de ore de lumină naturală în Qaasuitsup, deoarece municipiul se află în apropierea cercului polar de nord.

Care este cel mai mare oraș din lume după populație?

Cel mai mare oraș din lume, din punct de vedere al populației sale, este Tokyo, capitala Japoniei, cu o populație metropolitană de peste 37 de milioane de locuitori. Acesta este urmat de Delhi, capitala Indiei, cu o populație metropolitană de peste 30 de milioane de locuitori și de Shanghai, orașul cel mai mare din China, cu o populație metropolitană de peste 27 de milioane de locuitori. Este important de menționat că estimările populației pot varia în funcție de surse și metodele de calcul utilizate.

Foto: polarsteps.com și wikipedia.org

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.