Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este situată între Marte și Saturn. Diametrul său este de aproximativ 142.984 kilometri, ceea ce face ca Jupiter să fie de aproape două ori mai mare decât orice altă planetă din sistemul nostru solar.

Jupiter are o masă foarte mare și de fapt, are o masă mai mare decât toate celelalte planete din sistemul nostru solar combinate.

Jupiter este o planetă gazoasă și are un sistem puternic de inele și o atmosferă bogată în hidrogen și heliu. Jupiter are, de asemenea, o serie de luni, inclusiv cele patru mari luni galileene Io, Europa, Ganymede și Callisto. Jupiter are, de asemenea, o serie de caracteristici interesante, cum ar fi Marea Pată Roșie, o furtună gigantică care durează de sute de ani și este vizibilă de pe Pământ prin telescop.

Curiozități despre planeta Jupiter

  1. Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, iar diametrul său este de aproximativ 142.984 kilometri.
  2. Jupiter are o masă de aproximativ 318 ori mai mare decât cea a Pământului și este de fapt, mai masivă decât toate celelalte planete din sistemul nostru solar combinate.
  3. Jupiter are un sistem puternic de inele, dar ele sunt foarte subtile și nu sunt la fel de impresionante ca inelele lui Saturn.
  4. Jupiter are o atmosferă bogată în hidrogen și heliu, dar conține și cantități mici de apă, metan și amoniac.
  5. Jupiter are 79 de luni cunoscute, iar cele mai mari patru luni sunt numite luni galileene după Galileo Galilei, care le-a descoperit în 1610. Aceste luni sunt Io, Europa, Ganymede și Callisto și sunt cele mai mari luni din sistemul solar.
  6. Marea Pată Roșie este o caracteristică notabilă a atmosferei lui Jupiter. Este o furtună gigantică care durează de sute de ani și este mai mare decât diametrul Pământului.
  7. Jupiter are un magnetism puternic și își protejează lunile și sateliții de particulele solare nocive prin intermediul câmpului său magnetic.
  8. NASA a trimis o serie de misiuni la Jupiter pentru a studia mai detaliat planeta și luniile sale. Cele mai notabile misiuni sunt Pioneer 10 și 11, Voyager 1 și 2, Galileo, Juno și Europa Clipper.
  9. Jupiter are un an mai lung decât Pământul, durează aproximativ 12 ani pentru a înconjoară Soarele.

Foto: space.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.