Care este temperatura normală a corpului uman? De ce variază?

Care este temperatura normală a corpului uman?

Infecția este o cauză frecventă a febrei, dar sunt și alte afecțiuni care pot duce la o temperatura mai mare a corpului.Trebuie știut că febra este o metodă eficientă a corpului nostru de a lupta împotriva infecției.

Temperatura medie a corpului este de 37 de grade Celsius, însă e bine să ne amintim că temperatura „normală” variază de la o persoană la alta. Aceasta se poate modifica în timpul zilei, ea crește puțin după ce mănâncăm sau după vreun efort fizic. Ea este, adeseori, mai mare la orele după-amiezii decât în prima parte a dimineții.

Ce înseamnă atunci când ai temperatură?

Febra se instalează când temperatura corpului este de 38 de grade Celsius sau mai mare. O infecție, de exemplu gripa (virusul gripal) este cea mai întalnită cauză a febrei, însă nu trebuie să uităm că și alte afecțiuni pot provoca febra, cum ar fi artrita reumatoidă, reacțiile adverse pe care organismul le are în contact cu anumite medicamente sau vaccinuri și chiar unele forme de cancer.

temperatura 2

Ce nu știai despre temperatura corpului?

Potrivit specialiștilor în sănătate, ne spun că temperatura organismului poate fi influențată de la diverse circumstanțe. Temperatura noastră se modifică odată cu înaintarea în vârstă, când facem exerciții fizice, în timp ce dormim și după ce am mâncat anumite alimente. Dar temperatura corpului poate „ascunde” unele detalii interesante, iar unul dintre ele se referă la diferențele dintre femei și bărbați.

Pe măsură înaintării în varstă, temperatura organismului se poate modifica. Potrivit unui studiu, persoanele vârstnice nu își pot regla temperatura corpului în aceeași măsură în care o fac persoanele tinere. Așadar, aceasta are un declin, odată cu înaintarea în vârstă.

În timpul somnului, temperatura naturală a corpului poate scădea în profunzime, însă către finalul ciclului de somn, ea începe să crească. Aceasta este, în mod normal, mai scăzută dimineața și are cele mai mari valori seara. Chiar și așa, nu uita că ea se poate modifica și în funcție de mediul înconjurător (ești acasă, la birou), de cât de frig sau de cald este și în funcție de cât de activ ești.

Bărbații și femeile, în general, pot să mențină stabilă temperatura corpului în profunzime, în ciuda faptului că schimbă mediul în care se află. Însă, în vreme ce temperatura în profunzime rămâne în general stabilă, temperatura pielii noastre variază destul de mult.

Extremitățile, adică mâinile și picioarele, sunt de multe ori primele care se răcesc și din această cauză simțim că ne este frig. Multe cercetări au descoperit că temperatura mâinilor femeilor tinde să fie mai scăzută decât cea a mâinilor bărbaților.

Tipuri de termometre pentru a analiza temperatura

Termometrele medicale pot fi:

  • cu mercur (cele clasice, care, însă, în prezent, sunt considerate nesigure și nu se mai folosesc)
  • digitale (cu senzori termici)
  • cu infraroșu (termometre pentru ureche sau pentru frunte, au senzor cu infraroșu)
  • de unică folosință (fâșii de plastic cu puncte care conțin substanțe chimice a căror culoare se schimbă în funcție de temperatură).

În cazul în care vedeți ca aveti o temperatură mai mare de 28 de grade Celsius sau chiar egală ori mai mică decât 26 de grade Celsius va rugăm sa vă adresați medicului de familie!

Ce trebuie să faci când temperatura corpului crește?

Când temperatura corpului crește, este posibil să ai febră. Iată câteva recomandări generale despre ce poți face în această situație:

Odihnește-te: Asigură-te că îți acorzi suficient timp pentru odihnă. Corpul tău are nevoie de energie suplimentară pentru a lupta împotriva infecției sau a altor factori care pot cauza febră.

Hidratare: Consumă multe lichide, cum ar fi apă, supe și băuturi izotonice. Febra poate duce la deshidratare, iar lichidele ajută la menținerea hidratării și la eliminarea toxinelor.

Medicamente antipiretice: Poți lua medicamente antipiretice, precum paracetamolul sau ibuprofenul, conform indicațiilor de pe ambalaj sau conform recomandării medicului. Acestea pot ajuta la scăderea febrei și la ameliorarea disconfortului.

Compresii reci: Aplică comprese reci pe frunte sau în alte zone ale corpului pentru a reduce temperatura. Nu folosi comprese prea reci sau pentru o perioadă prea lungă, deoarece acest lucru poate provoca hipotermie.

Vestimentație lejeră: Îmbracă-te cu haine lejere și ușoare pentru a permite pielii să respire și pentru a facilita pierderea căldurii.

Ventilație: Asigură-te că încăperea este bine ventilată. Un aerisire corespunzătoare poate ajuta la menținerea unei temperaturi mai scăzute în încăpere.

Consultă medicul: Dacă febra persistă sau dacă apar alte simptome preocupante, consultă medicul. Febră persistentă sau febra la copii mici poate necesita o atenție medicală mai amănunțită.

Evită eforturile fizice intense: În timpul febrei, evită activitățile fizice intense, care pot crește și mai mult temperatura corpului.

Este important să ții cont că febra este adesea un simptom, nu o afecțiune în sine. Tratarea febrei este de obicei orientată către gestionarea simptomelor și îmbunătățirea stării generale de sănătate. În caz de îngrijorare sau simptome severe, întotdeauna consultă un profesionist medical.

Foto: Pexels

Comentarii Facebook
Please follow and like us:
error20
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Demo Title


This will close in 20 seconds