Imaginați-vă că veniți acasă cu un sac de roșii, nerăbdători să faceți o salată, bruschetta sau alte bunătăți sărate. Dar, în timp ce spălați, descoperiți câteva care sunt crăpate sau sparte. Ar trebui să le consumați sau să le aruncați? Răspunsul depinde de aspectul acestora. Dacă sunt moi și mucegăite sau au pete de mucegai, atunci este mai bine să le aruncați.

La fel ca alte fructe, roșiile pot crăpa și se pot sparge în timp ce se coc din cauza ploilor abundente, fluctuațiilor de temperatură sau schimbărilor bruște în umiditatea solului. Același lucru se poate întâmpla când nivelurile de umiditate sunt mai mari decât normalul. Aceste probleme pot rezulta în crăpături radiale sau concentrice pe suprafața fructului.

Crăpăturile sunt adesea mici și superficiale, dar uneori pot dezvolta mucegai, bacterii sau drojdii. În astfel de cazuri, fructul ar putea să nu fie sigur de consumat. Cu toate acestea, în cea mai mare parte, roșiile sparte sunt comestibile și pot adăuga gust la tocănițe, sosuri, pizza făcută în casă sau la caserole.

rosii 4

Roșiile crăpate nu sunt întotdeauna sigure de consumat

Roșiile sparte nu prezintă în mod normal riscuri pentru sănătate, dar există cazuri în care vă pot îmbolnăvi. De exemplu, dacă fructul este tratat cu pesticide sau erbicide, aceste substanțe chimice pot pătrunde prin crăpături și să contamineze pulpa. Acest lucru nu se întâmplă în cazul roșiilor organice, care ar trebui să fie sigure de consumat cu excepția cazului în care prezintă semne de mucegai, putreziciune sau boli.

În general, este recomandat să examinați cu atenție orice roșii cu crăpături. Dacă fructul arată ferm, plin și miroase proaspăt, atunci ar trebui să fie perfect comestibil. Verificați crăpăturile pentru pete mucegaite sau moi și alte semne de putreziciune. Dacă observați vreuna, aruncați-o. Bacteriile pot intra prin crăpătură și se pot înmulți, ceea ce ar putea duce la boli transmisibile prin alimente.

rosii 2

Cele cu mucegai trebui aruncate

Într-o notă similară, ar trebui să aruncați orice fruct sau legumă cu putrezire la capătul florii, găuri negre sau pete aplatizate cu aspect de țintă. Acestea sunt semne de putrezire și ar putea prezenta riscuri pentru sănătate. De exemplu, viermii pot ataca roșia și săpa tuneluri prin pulpa acesteia, făcând-o necomestinilă. Dar dacă fructul are o crăpătură „curată” fără semne de putrezire, mucegai sau drojdii, puteți să o tăiați și să o mâncați.

Cele crăpate sunt la fel de gustoase și nutritive ca și echivalentele lor sănătoase. Le puteți folosi în salate, sandvișuri sau mâncăruri gătite, sau le puteți consuma cu simple cu sare. Dacă crăpătura este mare, tăiați-o și folosiți carnea rămasă pentru a face sosuri, marinate sau alte feluri de mâncare care nu necesită bucăți întregi de roșie.

Ce poți prepara din roșii?

De exemplu, această rețetă de ketchup proaspăt cu roșii și bacon necesită cinci până la șase roșii mari, două până la trei bucăți de bacon mari, usturoi și alte ingrediente. Tăiați roșiile crăpate cuburi și apoi urmați instrucțiunile de gătit. Este o modalitate perfectă de a masca acele pete urâte și de a reduce risipa de alimente. În mod similar, puteți adăuga roșii crăpate sau sparte la paste, supe, curry-uri sau uleiuri infuzate.

O altă opțiune este să le coaceți cu alte legume, să le garnisiți cu mărar, oregano sau busuioc și să le serviți ca garnitură. Pentru o gustare rapidă, feliați și deshidratați roșiile, adăugați condimente și apoi depozitați-le într-un recipient ermetic. Roșiile crăpate pot fi, de asemenea, o alegere minunată pentru celebrele Bloody Mary sau alte cocktailuri sărate, cum ar fi Red Snapper, Michelada sau Lovage in the Garden.

rosii 1

Fructele și legumele și-au schimbat gustul, de-a lungul timpului

Mult înainte de apariția alimentelor modificate genetic și a cărnii cultivate, oamenii erau ingineri genetici ai ceea ce mâncam. Încă de când am abandonat stilul de viață de vânător-culegător pentru agricultură, oamenii au început să cultive varietăți specifice de fructe și legume pentru a selecta trăsături mai dorite.

Acest lucru a fost important la începutul revoluției agricole, deoarece fructele și legumele antice aveau piele mai groasă, pulpă amară și semințe mari ca în desene animate. Pentru ca oamenii să obțină cea mai mare nutriție din alimentele pe care le plantau, trebuia să crească cele mai bune dintre cele mai bune. În timp, acestă selecție, numită și selecție artificială, a permis oamenilor să producă alimente mai mari, mai dulci și mai apetisante cu randamente mai mare, toate fără tehnologie avansată.

Datorită selecției artificiale, fructele și legumele moderne au un gust mai degrabă a desert decât a mâncare sănătoasă – cel puțin în comparație cu verișorii lor sălbatici, nedomesticiți, potrivit thedailymeal.com.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.