Hezbollah este o organizație politică și militară din Liban, cu o puternică afiliere la șiiți și cu legături strânse cu Iranul. Numele „Hezbollah” se traduce din arabă ca „Partidul lui Dumnezeu” sau „Partidul lui Allah”.

Organizația a fost înființată în anii 1980 în timpul Războiului Civil Libanez și a fost inițial creată pentru a lupta împotriva ocupației israeliene din sudul Libanului. De-a lungul anilor, Hezbollah a evoluat pentru a deveni una dintre cele mai puternice și influente organizații politice și militare din Liban.

Hezbollah are o structură duală, fiind atât un partid politic cu reprezentare în Parlamentul libanez, cât și o mișcare militară cu o puternică prezență în sudul Libanului. Organizația este susținută financiar și militar de Iran și are o retorică anti-israeliană și anti-occidentală puternică.

Hezbollah a fost implicată în numeroase conflicte, inclusiv Războiul din Liban din 2006 cu Israel și a jucat un rol semnificativ în conflictul din Siria, sprijinind regimul lui Bashar al-Assad împotriva rebelilor opoziției.

Hezbollah este catalogată ca organizație teroristă de către Statele Unite, Israel, Liga Arabă și alte țări, dar are și un sprijin semnificativ în Liban, în special în rândul comunității șiite din țară. Organizația a devenit un actor major în politica libaneză, având reprezentanți în Parlament și ministri în Guvern. Cu toate acestea, prezența sa militară și influența sa politică au stârnit controverse și tensiuni în Liban și în întreaga regiune.

Care este obiectivul principal al grupării Hezbollah?

Obiectivul principal al grupării Hezbollah este, în primul rând, să reprezinte și să apere interesele comunității șiite din Liban. Hezbollah se consideră a fi un rezistent împotriva ocupației străine și a agresiunii asupra teritoriului libanez și promovează o agendă islamică și șiiță.

Obiectivele specifice ale Hezbollah pot fi rezumate în următoarele puncte:

Rezistența împotriva Israelului: Gruparea a fost inițial format pentru a lupta împotriva ocupației israeliene din sudul Libanului. În acest sens, obiectivul său principal a fost eliberarea teritoriilor ocupate și respingerea oricărei amenințări israeliene asupra Libanului. Aceasta a inclus atât acțiuni militare, cât și atacuri cu rachete asupra Israelului.

Creșterea influenței și a prezenței șiite în Liban: Hezbollah promovează interesele comunității șiite din Liban și luptă pentru a-și asigura o prezență și o influență mai puternică în politica libaneză. Acest lucru s-a realizat prin participarea activă în viața politică libaneză, prin ocuparea de posturi în Guvern și prin prezența în parlament.

Sprijinirea regimului sirian: Organizația a sprijinit regimul lui Bashar al-Assad în timpul războiului civil din Siria, cu scopul de a menține o alianță strategică cu Siria și Iranul. Această alianță este văzută ca esențială pentru susținerea intereselor grupării în regiune.

Lupta împotriva extremismului sunnit: Hezbollah consideră mișcările extremiste sunnite, cum ar fi Al-Qaida și Statul Islamic, ca fiind o amenințare și s-a angajat în confruntări împotriva acestor grupări în cadrul conflictului sirian.

Este important de menționat că obiectivele Hezbollah variază semnificativ în funcție de perspectivă. În timp ce organizația se prezintă ca o forță de rezistență împotriva Israelului și o apărătoare a comunității șiite, ea este etichetată ca organizație teroristă de către țări și văzută cu suspiciune în multe cercuri internaționale.

Cum a apărut gruparea Hezbollah?

Hezbollah este o organizație politică și militară cu origini în Liban, iar apariția sa este strâns legată de contextul istoric și politic al țării. Iată cum a apărut gruparea Hezbollah:

Războiul civil libanez (1975-1990): Gruparea s-a format în timpul Războiului Civil Libanez, care a început în 1975 și a durat până în 1990. În timpul acestui conflict, Libanul a fost marcat de luptele sectare între diferitele comunități religioase, inclusiv creștini, musulmani suniți și musulmani șiiți.

Intervenția israeliană (1982): În 1982, Israelul a invadat Libanul pentru a combate organizația teroristă Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și a lupta împotriva prezenței militantei șiiite în sudul Libanului. Această intervenție a stimulat formarea unor grupuri militante șiiite, care mai târziu s-au unit pentru a forma organizația teroristă.

Influența iraniană: Hezbollah a fost puternic influențat și sprijinit de Iran, care a furnizat ajutor financiar, logistic și militar grupării. Religia predominantă a grupării este șiiismul și această legătură cu Iranul, un stat cu majoritate șiiită, a fost esențială pentru dezvoltarea și consolidarea organizației.

Obiectivele grupării: Hezbollah s-a angajat în lupta împotriva prezenței israeliene în Liban și a devenit cunoscut pentru atacurile împotriva forțelor israeliene și ocuparea zonei sudice a Libanului. În plus, organizația a dezvoltat o prezență politică semnificativă în Liban și a participat la alegeri.

Astfel, Hezbollah s-a format ca o reacție la evenimentele din timpul Războiului Civil Libanez și a evoluat ca o forță politică și militară semnificativă în regiune, având o influență puternică atât în plan local, cât și regional.

Foto: cfr.org

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.