Concursul Eurovision a fost fondat de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU – European Broadcasting Union), o organizație internațională a radiodifuzorilor publici din Europa.

Prima ediție a concursului Eurovision a avut loc în anul 1956 și a fost transmisă de televiziunile din șapte țări europene: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos și Elveția. Concursul Eurovision a devenit rapid popular în întreaga Europă și s-a extins la nivel mondial, fiind urmărit în prezent de milioane de oameni din întreaga lume.

Lucruri mai puțin știute despre Eurovision

Primele ediții ale concursului Eurovision au fost transmise exclusiv la radio. Abia în anul 1956 a fost introdusă și transmisia televizată a show-ului.

Deși Eurovision este cunoscut ca un concurs de muzică pop, regulamentul nu interzice utilizarea altor genuri muzicale. În trecut, în concurs au fost prezentate piese de muzică clasică, jazz, rock și chiar rap.

De-a lungul istoriei sale, Eurovision a fost câștigat de numeroși artiști faimoși, precum ABBA, Céline Dion și Julio Iglesias.

Regulamentul prevede ca piesele să fie interpretate în limba oficială a țării respective sau într-o altă limbă comună, așa că de-a lungul timpului au fost interpretate piese în mai mult de 50 de limbi diferite.

Din cauza regulilor de participare care prevăd că țările trebuie să fie membre ale Uniunii Europene de Radio și Televiziune, Australia a fost invitată să participe la concurs în 2015, cu ocazia celei de-a 60-a ediții a concursului.

După ce câștigătorul este anunțat, acesta primește un trofeu sub forma unui microfon. Trofeul nu este însă original, ci este un model în miniatură al trofeului original, care este expus în clădirea Uniunii Europene de Radio și Televiziune din Geneva, Elveția.

În cadrul concursului, fiecare țară participată are un juriu și un vot popular, iar scorul final este calculat prin combinarea celor două voturi. În anul 2016, însă, regula votului juriului a fost schimbată, astfel încât să fie anunțat separat de votul popular, pentru a crește suspansul în cadrul show-lui.

Foto: g4media.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.