Apostolii lui Iisus Hristos. Mântuitorul este figură centrală a creștinismului. Învățăturile sale au fost transmise către apostolii săi pentru a le face cunoscute peste tot în lume. Cei 12 Sfinți Apostoli au fost: Petru, Andrei, Iacob şi Ioan (fiii lui Zevedeu), Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob al lui Alfeu, Iuda Tadeul, Simon Zilotul şi Matia.

Potrivit datelor istorice, Mântuitorul a ales să aibă 12 apostoli, fiindcă numărul 12 are o semnificație tradițională simbolică, fiind similar cu numărul triburilor israelite din Pentateuch. Așadar apostolii lui Iisus Hristos au dus peste tot în lume învățăturile Fiului lui Dumnezeu.

Cine au fost cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos?

Petru a fost fiul lui Iona si fratele apostolului Andrei. Acesta s-a născut în Betsaida Galileei, iar la naștere a avut numele de Simon, dar Mântuitorul l-a numit Petru – Chifa (piatra). Atât el, cât și fratele său au fost pescari.

Petru a propovăduit cuvintele lui Iisus Hristos în Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia și în Iliric. Sfârșitul a venit l-a găsit la Roma, unde a fost omorât din cauza religiei sale.

Andrei a fost fratele lui Petru și s-a născut în aceeași localitate cu acesta. Sfântul Apostol Andrei este numit cel dintâi chemat.

Iacob, fiul lui Zevedeu şi fratele Sfântului Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu. Acesta a mers împreună cu fratele său la chemarea Mântuitorului.

Cine au fost cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos? Câți apostoli a avut Hristos?

Ioan a fost fiul lui Zevedei şi al Salomiei. Acesta a fost denumit de Mântuitor Domnul fiu al tunetului, fiindcă așa avea să se audă în toată lumea cuvântul său în toată lumea. Meseria sa a fost cea de pescar.

Filip a fost cel de-al treilea apostol, pe care Iisus Hristos l-a chemat să îi asculte învățăturile.

Bartolomeu era de neam din Galaad. Apostolul a propovăduit Evanghelia în Siria, Asia de sus, India, apoi în Armenia cea Mare şi în Alvan, cetatea Armeniei.

Toma, care se numeşte Geamăn, era din Paneada, cetatea Galileii. Apostolul nu s-a mai putut dezlipi de Iisus Hristos, după ce l-a ascultat și i-a văzut minunile.

Apostolul Matei a fost vameș de meserie si se numea Levi. Acesta era originar din Capernaum și, conform scrierilor biblice, acesta a fost autorul primei Evanghelii.

Iacob al lui Alfeu a fost fratele lui Matei.

Iuda Tadeul a fost fratele Sfântului Iacov cel Tânăr, rudă cu Iisus Hristos. Acesta a predicat cuvintele Mântuitorului în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia și Libia.

Simon Zilotul a fost numit şi Natanael. Acesta a renunțat la tot pentru a-l urma pe Iisus Hristos. El a propovăduit în Mauritania, Africa si Britania, unde și-a găsit sfârșitul, fiind răstignit și îngropat.

Matia a devenit apostol după ce i-a locul lui Iuda. El a propovăduit pe Iisus Hristos în Etiopia cea mai din afară.

Foto: profit.ro și enigmatica.ro

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.