Cine l-a trădat pe Alexandru Ioan Cuza?
Există mai multe teorii și interpretări cu privire la persoanele sau grupurile care l-ar fi trădat pe Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei sale. Cuza a fost înlăturat de la putere în 1866, după şapte ani de domnie, printr-o mișcare politică care a implicat atât opoziția conservatoare, cât și liberală.
Unii istorici susțin că trădarea lui Cuza a venit din partea oligarhiei politice și economice a timpului, care era nemulțumită cu politica sa de modernizare și reformă a statului român, care ar fi afectat interesele lor. Aceștia ar fi avut sprijin din partea unor forțe străine, precum Franța sau Rusia, care se temeau de creșterea puterii și influenței României în regiune.
Alți istorici sugerează că Cuza a fost trădat și de apropiați ai săi, precum N. Kogălniceanu sau E. Grigorescu, care ar fi conspirat împotriva lui din cauza diferendelor personale sau politice. Alexandru Ioan Cuza a căzut victimă “Monstruoasei Coaliţii”. Mai mulţi militari care îi juraseră credinţă domnitorului şi-au călcat cuvântul şi au participat la acţiunea de detronare. Însă mai înainte de această ultimă trădare, Cuza fusese trădat în repetate rânduri de omul său de încredere, Dimitrie A. Sturdza – care avea să ajungă prim-ministru.
Indiferent de cauzele exacte ale căderii lui Alexandru Ioan Cuza, evenimentul a avut consecințe importante asupra istoriei și dezvoltării ulterioare a României.
Unde a plecat Alexandru Ioan Cuza după ce a fost dat jos?
După ce a fost forțat să abdice în 1866, Alexandru Ioan Cuza a plecat inițial în exil în Italia, stabilindu-se mai întâi la Florența, apoi la Veneția și la sfârșitul anului 1867, la Torino. În Italia, el a continuat să primească sprijin și simpatie din partea unor români emigrați și a încercat să-și mobilizeze susținătorii pentru a reveni la putere în România.
Cuza a încercat de mai multe ori să revină în țară, dar tentativele sale au eșuat și, în cele din urmă, a renunțat la încercările de a-și recâștiga tronul. În 1870, el s-a stabilit în Franța, la Nisa, unde a trăit restul vieții. Cuza a murit în data de 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani, la Hotelul Europa din Heidelberg, și a fost înmormântat în cimitirul Caucade din Nisa, iar în 1906, rămășițele sale pământești au fost transferate la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași, România, unde se află și astăzi.
Foto: ziarullumina.ro