Cât de periculoasă este varianta Delta a coronavirsului?

Cât de periculoasă este varianta Delta a coronavirusului?

Pandemia de coronavirus este departe de a se încheia, iar varianta Delta face ravagii în Europa. Drept urmare, mai multe state au revenit la vechile măsuri de restricție. La noi în țară situația este liniștită, însă problema care se pune este nu este dacă va ajunge și la noi ci când va ajunge valul patru al pandemiei.

Potrivit specialiștilor în sănătate, o persoană infectată cu varianta Delta a coronavirsului poate îmbolnăvi ușor 6-7 oameni fără probleme. Este o mutație mult mai agresivă.

Noi suntem încă în situație controlată și foarte bună în acest moment. Prin mobilitatea și ieșirea din țară și mersul în alte țări unde Delta e prezentă, e posibil să fie în următoarea perioadă o creștere pe linia variantei Delta.

Rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluție cel puțin pentru a evita un impact grav al infectării. Asta se vede și în alte țări, unde a crescut numărul de cazuri, impactul pe secțiile de terapie intensivă nu e la fel ca înainte de vaccinare. Cei vaccinați care fac variante noi sunt mai puțini decât cei nevaccinați, conform datelor din Marea Britanie, a afirmat Raed Arafat.

pexels anna shvets 3943882

Noi măsuri de relaxare

Cu toate că Europa se pregătește de valul patru al pandemiei de coronavirus, iar mai multe state au revenit la vechile măsuri de restricție, la noi în țară au fost luate noi măsuri de relaxare. Totodată, Guvernul României a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

Iată care sunt cele mai importante măsuri de relaxare:

  • Pentru cei care au trecut prin boală, a fost crescută limita de 90 de zile la 180 de zile de la infectarea cu COVID-19, pentru a fi în concordanță cu cerificatul verde european. În acest inferval, oamenii care au fost infectați cu COVID-19 sunt scutiți de carantină la intrarea în țară și pot participa la evenimente, la fel cu cei vaccinați sau care au un test COVID negativ.
  • La activitățile culturale în aer liber se permite participarea a până la 1.000 de persoane care stau pe scaun .
  • La nunți, botezuri și alte evenimente private, suprafața pe persoană a fost redusă de la 4 metri pătrați la 2 metri pătrați.
  • La locurile de joacă pentru copii, nu se va mai solicita ca însoțitorii să fie vaccinați împotriva COVID-19.
  • La exterior, la restaurante, se elimină regula de 6 persoane la masă.

Pandemia de coronavirus a început să se facă resimțită din nou în România. În ultima perioadă a început să crească numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Institutul Național de Sănătate a tras un semnal de alarmă și susține că trebuie introduse noi măsuri de restricție.

În aceste condiții, în care campania de vaccinare se desfășoară într-un ritm lent în România, este necesar că unele restricții să rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun.

Este importantă menținerea unor obiceiuri bune de prevenție, care reduc la minimum transmiterea, atât pentru persoane fizice, cât și pentru operatorii economici.

Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale (carantina) vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare. Decizia de renunțare la ele vor depinde de imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum și de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cât și internațional.

În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezintă abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării, nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național, recomandă INSP.

Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.