Noua lege a pensiilor a fost primită cu un amestec de entuziasm și anticipație, aducând cu sine modificări semnificative care vor influența viețile a milioane de pensionari din întreaga țară. Într-o intervenție recentă la un post de televiziune, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a oferit detalii despre aceste schimbări care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai pentru pensionari.

Cert este că inflația este atât de mare încât nu poate fi acoperită cu majorările promise de Guvern. Cu alte cuvinte, toate aceste creșteri de prețuri înghit micile creșteri la pensii și salarii promise de Executiv doar pentru a îi vota la alegerile care urmează.

Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege este recunoașterea concediului de creștere a copilului ca perioadă contributivă. Indiferent dacă este vorba despre concediul maternal sau cel paternal, această perioadă va fi acum luată în considerare în calculul stagiului de cotizare. Astfel, o mamă care a stat în concediu de creștere a copilului timp de patru ani pentru doi copii va beneficia de o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra pensiei sale viitoare.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a afirmat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

pensionari 5

Noua lege a pensiilor vine cu avantaje și dezavantaje pentru femei

Pe lângă această modificare, noua lege aduce și alte avantaje semnificative pentru femei, adresându-se în mod specific nevoilor lor și promovând egalitatea de gen în ceea ce privește sistemul de pensii. Printre aceste modificări se numără egalizarea treptată a vârstei de pensionare până în 2035 și reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, până la un maxim de trei ani și șase luni.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, însă conform noii legi, aceasta va crește treptat. Începând din luna iulie, vârsta de pensionare va fi de 62 de ani și trei luni, iar până în anul 2030, aceasta va ajunge la 63 de ani. Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până la 65 de ani.

Aceste modificări reprezintă un pas important în direcția asigurării unei pensii echitabile și sustenabile pentru toți pensionarii. Ele reflectă angajamentul guvernului de a aduce îmbunătățiri semnificative în sistemul de pensii și de a asigura un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți cei care au contribuit la construirea țării noastre.

Foto: pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.