Ciclonul care a afectat sever Europa și-a făcut simțită prezența și în România, provocând o serie de fenomene meteorologice extreme. Autoritățile au emis avertizări de vreme rea pentru mai multe regiuni ale țării, iar hidrologii au lansat atenționări de inundații pentru anumite râuri.

Cod Galben de vreme rea în 9 județe

Meteorologii au emis un cod galben de furtuni, vijelii și grindină pentru nouă județe din vestul României. Avertizarea a fost extinsă pentru jumătate de țară și rămâne în vigoare până joi la ora 10:00. Zonele afectate includ Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei, unde se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

Conform avertizării, aceste regiuni vor experimenta averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă pot atinge 25-35 l/mp, cu valori izolate de peste 40-50 l/mp. Aceste fenomene vor fi prezente și în alte regiuni ale țării, dar pe arii mai restrânse.

Hidrologii au emis și o atenționare cod galben de inundații, valabilă pentru râuri din județele Hunedoara, Arad și Bihor. Apele râurilor ar putea crește rapid, provocând posibile inundații locale, iar autoritățile locale sunt pregătite să intervină în caz de urgență.

Unde se găsește cea mai bună pizza din România?

Prognoza meteo pentru București

Pentru București, meteorologii au emis o prognoză specială, valabilă până joi la ora 10:00. Vremea va fi în general instabilă, cu cer temporar noros și perioade cu averse. Cantitățile de precipitații sunt estimate la 10-15 l/mp, însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, intensificându-se pe durata averselor. Temperaturile vor oscila între o maximă de 24 de grade și o minimă de 12-14 grade.

Recomandări pentru populație

Având în vedere condițiile meteorologice severe, autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție:

  • Evitarea deplasărilor neesențiale în zonele afectate de furtuni.
  • Verificarea și securizarea locuințelor și bunurilor personale împotriva vântului puternic și grindinei.
  • Atenție sporită la eventualele inundații și monitorizarea atenționărilor emise de autorități.
  • Pregătirea unor kituri de urgență care să includă apă, alimente neperisabile și medicamente.

Ciclonul european continuă să aducă provocări semnificative pentru România, cu fenomene meteorologice extreme ce afectează diverse regiuni ale țării. Este esențial ca populația să rămână informată și pregătită pentru a face față acestor condiții, urmând recomandările autorităților pentru a asigura siguranța personală și a celor dragi.

Sunt și vești bune, iar de vineri, 24 mai, în țară vine vara temperaturile urcând vertiginos spre aproape 30 de grade Celsius.
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.